Untitled Document

Rólunk

 

Mindig nagyon izgalmas dolog nyomtatott újságot készíteni, legyen szó a legkülönfélébb sajtótermékekről. Egy iskolai orgánum esetében is így van ez. Cikkünk arra vállalkozik, hogy bemutassa (pont) nektek a VMG immáron harmadik tanéve működő lapjának legbensőbb kulisszatitkait!

Először is ott a csapat. Vannak benne régi motorosok és újak is, de elmondható róla, hogy egy önálló és nyitott társaság. Bárki jelentkezhet, és ha megjelenik az első írása, onnantól kezdve a szerkesztőség teljes jogú tagjává válik. 

Aztán vannak még fontos szereplők a Pont Neked életében. Legelső sorban kell említeni a főszerkesztőket. Ők a legjobb barátok és a legnagyobb ellenségek egy személyben, piros masnival átkötve. Segítenek az újságíróknak kitalálni, miről írjanak cikket, melyik rovatba kerüljenek az írások. Egyikük elkészíti az úgynevezett laptervezetet (mi hová kerüljön). Bevasalják az elkészült szövegeket és képeket határidőre (jaj!), tördelnek. Néha az ujjaikat meg másokét is, ha csúszunk a megjelenéssel. Valamelyikük hónap végén elzarándokol a nyomdába, megrendeli a szükséges példányokat, visszamegy értük, hajtogat, összetűz, min ehhez segítőket toboroz, és ha mindemellett van idejük, osztogatják az elkészült példányokat és persze olykor alszanak egy vagy két órát valami ágynak nevezett, hírből ismert berendezési tárgyon. Ebből is látható, hogy a főszerkesztőké bizalmi állás, személyiségük és elhivatottságuk mértéke döntő a fennmaradás szempontjából.

Vannak olyan tagok, akikhez idővel egy-egy konkrét újságrész hozzánőtt – őket rovatfelelősöknek nevezzük. Ilyen például a már bejáratott Ide süss! Rovat.

Van néhány jeles nap is a Pont Neked életében. Ezek közül az első és legfontosabb a lapzárta. Ez egy piros betűs, véresen komoly alkalom, amikorra el kell készülni mindenkinek azzal, amit vállalt. Persze képzelhetitek, hogy ez nem egy egyszerű nap az újságírók és szerkesztők életében, hiszen ha valami nincs kész, akkor a tördelők nem tudnak dolgozni, és csúszik az egész. Ilyenkor össze szoktunk fogni, és csúnyán nézünk mindazokra napokon keresztül, akiknek vaj van a fülük mögött, és még mindig nem készültek el valamivel.

Minden lapzártát általában egy „ötletbörze” követ. Itt illik minden magára valamit is adó szerkesztőségi tagnak megjelennie, hiszen itt dől el, hogy ki miről fog írni a következő megjelenéskor. A főszerkesztő írja össze a listát, ő tűzi ki a következő esedékes lapzárta időpontját. Vannak, akik a beszámolókra szakosodtak, vannak, akik interjúkat vagy riportokat készítenek, megint mások ismertetőket vállalnak. A keze senkinek nincsen megkötve!

Szinte minden hónapban most már volt egy nap, amikor az újsághoz szükséges fényképeket készítettük. Általában ez elég ad hoc jellegű, de nagyon szórakoztató és vicces esemény. Ilyenkor születnek többnyire a (remélhetőleg népszerű) borítók, valamint az Olvass te is Pont Neked-et! Rovat fotói. A sok kreatív ember jó hatással van egymásra. Néha annyira túlzásba visszük a dolgot, hogy alig győzünk válogatni az ötletekben. Ha tudnátok, milyen borítókkal NEM jelentünk meg végül!

Fontos még megemlíteni, hogy a Pont Neked stábja minden évben eddig elment valamilyen külső kirándulásra, és az is megesett, hogy afféle kerti partit rendezett. Közhely, de igaz, hogy mi nem csupán egy szerkesztőség, hanem egy összetartó közösség vagyunk, amihez jó tartozni.
Reméljük, hogy Te, aki mindezt olvasod, szívesen csatlakozol hozzánk a harmadik évadra! (És azon túl is.) Mert a hírnév, a siker, a fény és a csillogás csak egy karnyújtásnyira van…

Támogatóink:

Amerikai Intézet

 

No Comment Hip-Hop Tánciskola